Anmeldelse af Bergamot Neroli Barbercreme

person Skrevet af: Janne Grönquist Andersen list i: Blog access_time På: comment Kommentar: 0 favorite Hit: 987

Bo Nygaard Larsen, Journalist

"Naturligvis var min far ikke hjemme den dag. Det var i slutningen af 80erne, og mit teenageansigt nærmest råbte på den første barbering. Dette meddelte jeg min mor, der hverken anede sine levende råd. Til sidst gik hun ind på badeværelset og fandt i en skuffe en orange BIG-skraber og en spraydåse fra Gillette. Så var jeg klar, tændte for vandet, der af hensyn til den evindelige spare iver i hjemmet helst skulle være koldt. Et øjeblik senere stod jeg igen hos min mor. Lettere grådkvalt pegede jeg på mit blodige ansigt. Hun slog det hen, sagde, at jeg nok havde ramt forkert og videre i den dur … Sådan begynder fortællingen om, at det bestemt ikke er ligegyldigt, hvordan man behandler og barberer sit ansigt. Jeg kan komme med mange mellemstationer, men her og nu vil jeg nøjes med at konstatere, at jeg for længst har taget springet fra BIG og Gillette til de mere luksuriøse mærker."

Som for eksempel senest barbercreme Bergamotto Neroli fra italienske Mondial. Og navnet lyver ikke. Bergamotto er det italienske ord for citrusfrugten bergamot eller bergamotappelsin, og barbercremen dufter da også mere af appelsin end af nogen anden citrusfrugt.

I barberingen betyder duften meget, fordi den ligesom følger én hele dagen. Kraftigst er den naturligvis under selve barberingen, men det gør kun dens betydning endnu større.

Bergamotto Neroli barbercreme er en fornøjelse at dufte til – både i skålen og uden på – og man får virkelig, om end det kan virke som en kliché en snert af sydens sol, et tungt glas Amarone og italienske fristelser i Firenze.

Konsistensen er en anden afgørende faktor. Bergamotto Neroli barbercreme er hårdere, end den ser ud. Ved første øjekast ligner massen en blød sneklump, men mærker man efter med en finger, giver den overraskende stor modstand. Der er da også tale om en såkaldt hård barbercreme. Tungheden betyder, at den også kan holde længe, for det er yderst lidt, man skal bruge ad gangen. Jeg har som regel en tendens til at overdosere ved at komme for megen barbercreme på barberkosten – og efterfølgende må skylle overskuddet ud – men netop drøjheden i Bergamotto Neroli barbercreme gør, at doseringen faktisk passer.

Mondial Shaving anbefaler, at man begynder med at komme et par dråber lunken vand i barberskålen. Er man slave af brugsanvisninger, er det det, man gør, men ellers kan man roligt bruge sin egen rytme. Som eksempel ved at skylle barberkosten i varmt varm, ryste den let af for vand, skumme barbercremen op i den originale skål, inden man skummer videre i sin egen skål.

Barbercremen lægger sig ualmindelig godt på huden. Nogle barbercremer har det med at fylde for meget, så de er sværere at massere rundt i hele ansigtet. Sådan er det ikke med Bergamotto Neroli, hvilket siger alt om brugervenligheden. Bergamotto Neroli barbercreme lever på alle måder op til sit prædikat om at være en luksus barbercreme, og sværger man for klassisk italiensk elegance, er denne crème én, du bestemt må prøve. Om den så blot bliver en gæst mellem de cremer, du plejer at bruge, eller en permanent følgesvend er underordnet. Selv shopper jeg gerne rundt mellem forskellige mærkerne, og så må mine faste produkter tilgive mig utroskabet.

Bergamotto Neroli barbercreme fås i to versioner, begge á 140 gram. Den billigste, som jeg har prøvet, koster kr. 150, og leveres i en ikke for solid plastikskål. Her kunne man godt have spenderet lidt med på kvaliteten, for denne skål signalerer desværre mere metervare end luksus. Et minus er det også, at firmanavnet ikke står på siden af skålen. Jeg erkender blankt mit mærkesnobberi, og jeg nyder at fremvise for de folk, der besøger mit badeværelse, at jeg har en evne til at gå efter det ypperste.

Barbering er ikke kun et praktisk stykke arbejde. Det er også en livsstil, der er med til at fortælle, hvem man er. Er man til de klassiske europæiske grooming-artikler er der en stor sandsynlighed for, at man også generelt er til luksus og har en historisk bevidsthed. Mondial Shaving lægger sig fint ind på den hylde ved at præsentere en historie, der går tilbage til 1908. Den slags er jeg altid til falds for og kan faktisk ikke få nok af den.

Men duften, konsistensen, brugervenligheden og prisen skal også matche. Og det gør det i dette tilfælde, der hedder Bergamotto Neroli - en barbercreme, der ligger lysår fra mine første skrabede forsøg med BIG.

Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December